Sarapan pagi berprotein tinggi boleh mengurangkan berat badan

COLUMBIA: Kajian mendapati bahawa sarapan yang penuh protein mampu membuatkan anda lebih kenyang, dan mengurangkan pengambilan makanan sepanjang hari.

Saintis University Missouri-Columbia menjalankan kajian ke atas 20 orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau wanita muda yang obes (berumur 18-20) yang tidak mengambil sarapan, mengambil sarapan yang tinggi protein termasuk telur dan daging tanpa lemak, atau yang makan semangkuk bijirin segera. Setiap sarapan yang diambil mengandungi 350 kalori dan sesuai untuk serabut diet, lemak, gula, dan ketumpatan tenaga. Sarapan tinggi protein, bagaimanapun, mengandungi 35 gram protein.

Peserta melengkapkan borang kaji selidik dan menyerahkan sampel darah sepanjang hari. Sebelum makan malam, imbasan otak menggunakan pengimejan fungsi magnetik resonans (fMRI) telah dilakukan untuk mengesan isyarat otak yang mengawal motivasi makanan dan pendorong sifat makan.

Mereka yang makan sarapan yang tinggi protein melaporkan rasa lebih kenyang, dan aktiviti otak mereka menyokong kenyataan tersebut berbanding dengan aktiviti rendah di kawasan yang bertanggungjawab untuk mengawal keinginan untuk makan. Sarapan tinggi protein juga mengurangkan keinginan makan snek petang yang tinggi lemak dan gula, berbanding dengan kumpulan-kumpulan lain.

Penemuan tersebut terdapat di dalam American Journal of Clinical Nutrition.

“Makan sarapan yang kaya dengan protein memberi impak ke atas keinginan untuk makan di penghujung hari, apabila orang cenderung untuk mengambil makanan ringan yang tinggi lemak atau gula,” kata penulis kajian Heather Leidy dalam kenyataan akhbar universiti pada 26 Mac. “Data-data ini mencadangkan bahawa makan sarapan yang kaya dengan protein adalah salah satu strategi yang berpotensi untuk mengelakkan makan berlebihan dan meningkatkan kualiti diet dengan menggantikan makanan ringan yang tidak sihat dengan makanan sarapan berkualiti tinggi.”

Jika anda sering meninggalkan sarapan, Leidy mencadangkan memberi masa tiga hari, kerana itulah masa yang diambil untuk tubuh menyesuaikan diri dengan makan awal.

Peserta kajian memakan telur dan makanan berasaskan daging seperti ‘burritos’ atau wafel berasaskan telur dengan sos epal dan sosej daging sebagai sebahagian daripada sarapan pagi yang tinggi protein. Leidy juga mencadangkan makan yogurt Yunani, keju kotej, atau daging khinzir batang pinang hancur sebagai alternatif untuk mencapai 35 gram protein.
Cara lain untuk menyingkirkan berat badan tambahan sebelum musim bunga? Memilih untuk rutin senaman pagi sebelum sarapan yang kaya dengan protein. Penyelidik dari Universiti Northumbria di UK mengatakan bahawa anda boleh membakar lebih 20 peratus lemak badan dengan bersenam pada waktu pagi semasa perut kosong. Penemuan diperoleh pada Januari ini dalam British Journal of Nutrition.

Akses kajian terbaru tersebut di: http://ajcn.nutrition.org/content/97/4/677.abstract?sid=4d4d3ef5-7326-4d62-931c-754c14e62ac9

Sumber berita dari astroawani.com

Whoaaa….
No wonder lah saya dapat capat berat 50kg,which is berat saya sebelum kawin dulu tau..
(^_^)

Memang happy sangat kalau tengok diri sendiri kat cermin..
Langsing…ramping…bentuk tubuh yang cantik…hihi…

Yang paling penting, BADAN RASA RINGAN DAN MUDAH NAK BERGERAK KE SANA SINI DENGAN PANTAS.

Inilah dia sarapan protein saya setiap pagi…

Sarapan pagi untuk kurus

Korang nak tahu apa kata kebanyakkan wanita tentang ESP ni?

♡ Kulit mereka lebih sekata,lebih cerah
♡ kulit kurang berminyak, bedak pun tahan lama kalau tepek kat muka
♡ Jerawat jarang muncul
♡ Kulit lebih anjal
♡ Rambut kurang gugur
♡ Kekal bertenaga sepanjang hari,
♡ kenyang lebih lama
♡ kurang nak mengunyah junk food
♡ takde dah gastrik/senggut
♡ tumbuh makin fit,slim
♡ kalau ibu hamil lak, mereka kata mereka lebih bertenaga, anak yang lahir kulit saaaangat cantik, tak mudah ruam
♡ kalau yang ibu menyusu pulak, mereka kata susu lebih pekat, banyak
♡ awet muda
♡ rahim lebih kuat
♡ Kuku jadi cantik
♡ Parut stretch mark hilang
♡ dan baaaaanyakkkk lagi feedback yang best best

Haa..bukan saya sorang je tau yang dah rasa #ESPeffect ni tau..
Berjuta wanita !!!
Ini sebahagian dari mereka…

Kenapa mesti minum ESP SHAKLEE

Nak jadi sebahagian dari wanita2 gojes ini yang dah dapat effect dari ESP??

Bulan ni bulan bertuah untuk anda !!!
Ada offer menarik untuk anda khas sempena bulan hari lahir saya…hehe

Harga ESP SHAKLEE

Beli 1 dengan harga biasa.
Jika anda beli 2, DAPAT 5% DISKAUN DAN PELBAGAI LAGI HADIAH MISTERI MENANTI ANDA !!!

hubungi saya untuk info lanjut, k….
daaaaa…..
(^_^)
love,
zura bahar
hotline: 016.595.2771

1 Comment

  1. Eina

    Best best :)

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *