3 MANFAAT UTAMA LECITHIN

Apa itu Lecithin?

saya ada terangkan secara ringkas apa itu lecithin di sini >> APA ITU LECITHIN <<

 

dalam entry ni nak share pulak, apakah manfaat2 lecithin ni untuk kesihatan kita? actually ada macam2 manfaat lecithin ni tapi saya just nak share 3 manfaat yang utama dalam entry ni.

 

2

3 manfaat utama lecithin.

  1. berfungsi untuk kurus.
  2. berfungsi untuk kulit cantik.
  3. berfungsi untuk sistem saraf dan terlibat dalam penghantaran mesej ke otak.

 

BAGAIMANA LECITHIN BERFUNGSI UNTUK KURUS.

SET KURUS

  • lecithin sebagai fat burner. macam mana tu? ingat lagi tak lecithin terdiri dari pada choline?
    choline ni lah yang bantu tingkatkan metabolisma dan bakar lemak dengan lebih efektif.
  • selain tu, lecithin juga mengandungi unsaturated fat / lemak tak tepu.
    lemak tak tepu ni dipercayai dapat alter body kita dengan mengurangkan LDL (kolestrol jahat) dan tingkatkan HDL (kolestrol baik)
  • lecithin juga peng’emulsasi’ lemak. ia bantu lemak yang tak sepatutnya berada dalam badan kita ni bercampur dengan air atau apa2 cecair yang masuk kedalam badan.
  • lepas tu, akan keluarkan lemak2 tadi bersama2 dengan najis…

inilah yang dikatakan kurus secara semulajadi..
tak perlu nak sedut2 lemak lah, operate buang lemak lah dll…
badan kita ni dah semulajadi unik. sebab tu secara alami nya lecithin dah ada dalam tubuh. cuma cukup atau tak kandungan lecithin tu untuk jalankan proses tadi.
boleh ke kita confirm kita ambil lecithin setiap hari dari diet harian?
confirm?
kalau tak confirm, sebab tu lah kita perlukan suplemen lecithin shaklee untuk bantu badan kita proseskan lemak2 tak perlu tadi secara semulajadi…  🙂

 

BAGAIMANA LECITHIN BERFUNGSI UNTUK MENCANTIKKAN, MELEMBAPKAN DAN MENEGANGKAN KULIT.

vitamin kulit cantik, tegang dan lembap

  • lecithin yang didapati daripada soya yang lebih berperanan dalam menjalankan fungsi ini.
  • lecithin shaklee diambil dari soya, which is, soya ni jugak sangat bagus untuk kesihatan dan kecantikkan kulit. rasanya semua orang pun maklumkan.. 🙂
  • soya..selain mengandungi lecithin, ia jugak mengandungi VITAMIN E, which is the perfect vitamin untuk DELAY AGING of our body and cells.
  • lagi, macam mana soy lecithin ni membantu kita dapat kulit cantik…soy lecithin mengandungi komponen yang dapat mengekalkan kelembapan kulit..sekaligus menjadikan kulit kita lebih lembut dan lembap…
  • soy lecithin tinggi antioksidan yang dapat menghalang radikal bebas pada kulit kita.
  • soy lecithin juga membantu untuk merangsang kolagen dalam kulit supaya wajah lebih muda dan CERAH…kolagen memang dah ada dalam tubuh..so, bila kita consume lecithin, lecithin dapat bantu ‘kejut’kan kolagen daripada ‘tidur’,,hehe
  • soy lecithin ni most recommanded kepada wanita yang dah nak monopas..sebab waktu tu, hormon mula berubah, kulit bernoda hitam…
    maklumlah..kulit dah lama terdedah kepada radikal2 bebas, kulit2 tubuh dah start tak elastik..hehe…so, dengan consume soy lecithin shaklee, ia bantu rangsang kolagen yang memang ada dalam tubuh tu berfungsi semula.
  • kirenye, dengan consume soy lecithin ni, kita kembalikan kecantikkan dan keanjalan kulit secara semulajadi..

ingat tak saya kata tadi, tubuh kita ni Allah jadikan unik..secara alaminya ia dapat bagi kita sihat dan cantik kalau kita jaga betul2 dengan diet yang sempurna.

macam mana dengan kulit yang bermasalah seperti eczema, jerawat, kulit kering etc?
insyaAllah soy lecithin dapat bantu selesaikan masalah2 tersebut sebab ia kekalkan hidrasi kulit dan berfungsi sebagai antioksida.
apapun depend pada pesakit…dapatkan nasihat doktor dulu sebelum consume..

 

BAGAIMANA LECITHIN BERFUNGSI DALAM SISTEM SARAF DAN TERLIBAT DALAM PENGHANTARAN MESEJ KE OTAK.

Scanning of a human brain by X-rays

  • otak kita ni macam tubuh badan kita juga. perlukan certain nutrien dengan kuantiti yang betul untuk ia berfungsi dengan baik.
  • fish oil seperti omega 3 tu mamang kita dah maklum sangat penting untuk perkembangan otak terutama di kalangan kanak2.
  • tapi, ada lagi 1 nutrien yang penting, iaitu LECITHIN.
  • kalau omega 3 untuk bekalkan DHA kepada otak, apa pulak fungsi lecithin pada otak?
  • fungsi lecithin adalah untuk mengaktifkan fikiran yang lembab..hehe..dan meningkatkan daya ingatan dengan menghasilkan neurotransmitter acetylcholine.
  • neurotransmitter ni lah yang bertanggungjawab untuk SIMPAN INGATAN DAN DAPATKAN SEMULA ingatkan tadi.
    faham tak?..atau bahasa ringkas nye, lecithin ni sebagai transmitter untuk sampaikan info ke otak dengan cepat.
  • masa bengkel nutrisi yang saya pernah hadir dulu, nutritionist tunjuk beberapa gambar..lepas tu kene ingat dalam masa 20 saat gitu..
    lepas tu, dia tutup gambar tu n suruh kitorg tulis balik gambar apa yang ada kat skrin tadi..
    dia bg masa dalam 20 saat kot, tak ingat.
    so, dalam tempoh 20 saat tu, berapa gambar yang kita boleh ingat? kalau kurang dari 10 tu dah kire kurang lecithin le tu… atau bahasa kasarnye, lembab..hihi..
    transmitter rosak sikit sebab gambar yang kita ingat tadi, lambat nak di sampaikan ke tangan untuk tulis gambar apa yang ada..
    haaa..gitu lah contohnya…
  • otak kita ni, kalau boleh tengok, 30% dari komposisi otak adalah lecithin. banyak gak tu kan…
  • so, penting kan lecithin ni? bukan untuk kurus semata2..tapi untuk kesihatan otak…jika diamalkan, insyaAllah, risiko untuk nyanyuk atau mendapat penyakit Alzheimer boleh kurang.

 

itulah 3 manfaat utama lecithin yang saya nak kongsikan dalam entry ini. actually ada banyak lagi antaranya bagus untuk kawal kolestrol, kesihatan hati, kurangkan risiko batu karang dll.. insyaAllah di lain entry saya akan kupas secara ringkas dan padat, satu persatu manfaat lecithin ni pada tubuh badan kita.

lechithin

inilah dia suplemen Lecithin dari shaklee yang mengandungi 518mg soy lecithin. ngam2 untuk keperluan harian kita yang telah dicadangkan oleh nutritionist. suplemen lecithin ni memang dah macam makanan ruji saya dan suami. tapi kalau anda sedang pregnant, tak digalakkan untuk ambil. boleh ambil omega guard sebagai ‘pengemulsi’ lemak dan sumber omega 3 untuk perkembangan otak baby dalam kandungan.

soya yang digunakan oleh shaklee semestinya NON GMO SOY iaitu soya yang tidak di ubah genetiknya dan di proses dengan air supaya kandungan isoflavon nya tidak rosak.

DAPATKAN LECITHIN ANDA SEKARANG!

Beli 1 dengan harga biasa.
Jika anda beli 2 ATAU LEBIH, ANDA LAYAK MENDAPAT HARGA DISKAUN YANG SUPER JIMAT!!!

Promosi sah sehingga 31 disember 2015 sahaja.

hubungi saya untuk info lanjut, k….
daaaaa…..
(^_^)
love,
zura bahar
hotline: 016.595.2771

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *